Vážení přátelé
Houby nejsou jen chutné, ale i zdravé, obsahují v malém množství i vitaminy B a C, tak pomáhají v boji proti onemocnění srdce a cév, prospívají také vlasům, pleti a očím.
Abyste spojili zdraví s potěšením, vyzkoušejte recepty z naší kuchařky, doufáme, že vaše chuťové buňky si přijdou na své.
Chtěli by jsme vás upozornit na určité zásady, které by, jste měli dodržovat při sběru, přípravě a konzumaci hub.
Houby musíme především správně určit, nesbíráme a nepoužíváme houby, které bezpečně nepoznáme! Nepoužíváme rovněž houby přestárlé, červivé, plesnivé.
Houby a stejně tak pokrmy z nich jsou choulostivé na uchovávání. Proto je připravujeme čerstvé, pokud možno v den sběru. Chceme-li je uchovat, tak jen v chladu.
Ohřívané houby jsou neškodné, byl-li pokrm uchován v chladu a před dalším požitím byl řádně prohřát. Přesto doporučujeme pokrm z hub sníst pokud možno ještě týž den, kdy byl připraven. Ohříváním ztrácí na svých příznivých chuťových, vzhledových a jiných vlastnostech, ale nestává se jedovatým, jak se dlouho věřilo. Pozor na pokrmy, které byly ponechány v pokojové teplotě a vyšší (v létě), mohou se zkazit podobně jako maso. Otravy zkaženými houbami stejně jako zkaženým masem jsou velmi závažné.
Důležité rovněž je, abychom byli bezpečně přesvědčeni, že houby v pokrmu jsou jedlé. Nemáme-li důvěru k houbařským znalostem či kuchařskému umění těch, kteří houbové pokrmy připravují, raději tyto pokrmy nejíme. Již mnohokráte se stalo, že si lidé dodatečně vsugerovali příznaky otravy, ačkoli houby byly jedlé a pokrm perfektně připraven.
Mykologický klub Slavkovský les vám přeje příjemné kulinářské zážitky.
Přejeme Vám dobrou chuť !!!