ilustrační foto

1.8kg králík, 340ml červeného suchého vína, 170ml jablečného octa, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 bobkový list, 1 střední cibule posekaná, 1 lžíce smíchaného nakládacího koření, 8 lžic mouky, 4 lžíce másla, 2 střední cibule na tenké plátky nakrájené, 2 lžíce hnědého cukru, nebo bílého čerstvé houby, nebo
sušené, předem namočené (nemusí být), 8 lžic kyselé smetany a citronová kůra

Naporcovat králíka na 8 dílů. Odblanit maso a namočit ho do studené osolené vody na 1 hodinu. Vyjmout a osušit. Ve velké skleněné míse, nebo smaltované nádobě smíchat víno, ocet, sůl, pepř, bobkový list, nakládací koření a posekanou cibuli. Vložit dovnitř dílky králíka a přikryté vložit do chladničky na 3 dny. Sem tam maso otáčet. Vyjmout maso, osušit ho a obalit v mouce. Uschovat marinádu. Ve velkém pekáči rozehřát máslo a osmažit na něm králičí porce, houby a cibuli nakrájenou na plátky. Je-li v pekáči příliš mnoho tuku, tak nějaký slít a přidat tam cukr a 340ml marinády. Přikrýt pekáč a vařit vše po 1 1/2 hodinu, až je králík měkký. Během té doby několikrát otočit porce králíka a je-li nutné, tak přilít marinádu. Ochutnat, je-li zapotřebí tak dochutit solí a pepřem a před podáváním dovnitř zašlehat kyselou smetanu a trochu citronové kůry podle chuti.
Podávat horké s houskovými knedlíky, nebo špëtzle.

By admin