Polyporus umbellatus
jedlá
Roste: od června – do září
Popis:
Plodnice až 500mm v průměru, složená z drobných kloboučků.
Klobouk 10-40mm v průměru, kruhovitý, tence masitý, ve středu vmáčklý, jemně šupinkatý, barvy šedé až okrově hnědé.
Rourky sbíhavé na třeň, velmi nízké, póry jsou barvy bílé až světle okrové, velikosti do 1mm.
Třeň vyrůstající z černých sklerocií ponořených v zemi, středový, mnohonásobně větvený, barvy bělavé až světle okrové.
Dužnina šťavnatá a masitá, barvy bílé, vůně příjemná po fenyklu.
Výtrusný prach je bílý, výtrusy válcovité, hladké a bezbarvé, 7-10×2,5-4µm velké.
Využití: Je to jedlá a chutná houba, která se dá v kuchyni dobře použít. Plodnice vydrží v chladu i několik dní. Musí se déle připravovat, neboť má jako všechny chorošovité houby tužší dužninu. Je chutný připravený jako guláš, jemně ochucený česnekem, nebo je vhodný např. pro přípravu houbového rizota, ale i dalších houbových pokrmů. Nedá se zaměnit za jedovatou houbu.
Výskyt: Roste jako parazit na bázi živých kmenů ale i u pařezů listnatých stromů ve vysokých doubravách na půdách písčitých, hlinitých ale nevápenatých, v kyselých doubravách a oligotrofních habrových doubravách především v pahorkatinách. Upřednostňuje duby a habry. Najde se i na teplejších místech v horách třeba na buku.



