Mykologická kuchařka

Česká houbovka a vídeňské knedlíčky

Vyberte jiné recepty v této kategorii

Ingredience

houby (hříbky), máslo, cibule, hladká mouka, vývar z masa nebo masoxu, sůl a pepř, špetka drceného kmínu, smetana, petrželka, citrónová šťáva

Příprava

Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, posekanou petrželku, krátce orestujeme a přidáme hladkou mouku (mouky dáme tolik, co másla) a připravíme světlou jíšku. Zředíme studeným vývarem a prošleháme. Hříbky podusíme zvlášť na másle, osolíme, opepříme, navoníme špetkou kmínu a zavaříme do připravené omáčky. Celková doba tepelné úpravy hub by měla být cca 20 minut (restování + zavaření do omáčky). Do houbové omáčky přidáme smetanu a prohřejeme. Dochutíme případně ještě solí a pepřem a šmrnc omáčce dodáme troškou citrónové šťávy.
Houbová omáčka po staropražsku: do hotové omáčky se přidají kostičky šunky a pěkná hrstička nasekané petrželky.

Houbová omáčka po vídeňsku: hotová omáčka se zjemní žloutky rozmíchanými ve smetaně. Potom už se nesmí vařit!
Vídeňské knedlíčky: Rohlíky nebo housky (cca 200 g), 120 g másla, 2 vejce + 2 žloutky, 4 lžíce, mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 malá cibule, jemně usekaná a podušená na másle, sůl

Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Cibulku osmahneme na plátku másla a přidáme k pečivu s mlékem. Změklé máslo utřeme v míse do pěny a přidáme celá vejce a žloutky. Přidáme pečivo, mouku, strouhanku, nasekanou petrželku, osolíme a navlhčenýma rukama utvoříme kulaté knedlíčky. Zavaříme je do osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme třeba s houbovkou. Tato vídeňská specialita se výtečně hodí k roštěné na cibulce, hovězí svíčkové i zvěřině. Ukoulejte si kulaté knedlíčky, k čemu chcete, určitě vás nezklamou.

Detaily receptu

  •  

Komentáře



Pouze registrovaní uživatelé mohou vložit komentáře, prosím přihlaste se pokud chcete vložit komentář